8 Τρόποι ν’ αποφύγεις τις Παιδικές Ψείρες

Οι ψείρες μαλλιών είναι κάτι απόλυτα φυσιολογικό και διαδεδομένο ανάμεσα στα παιδιά.
Δημοσιεύτηκε 14/06/2023

 Οι ψείρες μαλλιών είναι κάτι απόλυτα φυσιολογικό και διαδεδομένο ανάμεσα στα παιδιά. Πιο συχνά μεταδίδονται στα σχολεία, τις κατασκηνώσεις και γενικά σε μέρη που συγκεντρώνεται πολλά παιδιά, και είναι σημαντικό να τονίσουμε ότι οι ψείρες δεν κάνουν διακρίσεις!

Παρ’ ότι συχνά εστιάζουμε στην αντιμετώπιση των ψειρών, εμείς προτείνουμε να δώσουμε σημασία στο πώς μπορούμε να αποφύγουμε τις ψείρες και να εκπαιδεύσουμε τα παιδιά μας ώστε ν’ αποφεύγουν μόνα τους τη μετάδοσή τους. Μιας κι οι ψείρες δεν είναι υπερήρωες που μπορούν να κάνουν τεράστια άλματα από κεφάλι σε κεφάλι ή γλιστρήσουν αθόρυβα στο σπίτι μας, η προστασία μας από αυτές δεν είναι τόσο δύσκολη, όσο μπορεί να φαντάζει!

Έχουμε συγκεντρώσει λοιπόν 8 πρακτικά tips που θα βοηθήσουν εσένα και τα παιδιά σου ν’ αποφύγετε τις ψείρες:

1.       Συμβούλευσε τα παιδιά σου ν’ αποφεύγουν να μοιράζονται αντικείμενα κι αξεσουάρ που σχετίζονται με το κεφάλι. Αυτά θα μπορούσαν είναι χτένες, καπέλα, σκουφάκια, κράνη, αξεσουάρ μαλλιών, πετσέτες, μαξιλαροθήκες κ.ο.κ.

2.       Μάθε τους να χρησιμοποιούν το δικό τους κρεμαστάρι-ράφι για να κρεμάνε το πανωφόρι τους ή το καπέλο τους. Αυτό είναι κάτι που μπορούν να μάθουν και να εφαρμόζουν εύκολα τόσο στο σπίτι, όσο και στο σχολείο.

3.       Ακολούθησε μία σταθερή ρουτίνα καθαριότητας όλων των αντικειμένων που μπορεί να έρχονται σε επαφή με το κεφάλι των παιδιών σου, παίρνοντας ως δεδομένο ότι ως παιδιά μπορεί κάποια στιγμή να ξεχαστούν και πάνω στο παιχνίδι να τα μοιραστούν.

4.       Κάνε την προσωπική σου έρευνα και δες εικόνες, ώστε να γνωρίζεις ακριβώς πώς μοιάζουν οι ψείρες και τα αυγά τους. Με αυτόν τον τρόπο θα μπορέσεις ν΄ αναγνωρίσεις εγκαίρως τόσο τα συμπτώματα, όσο και τις ίδιες τις ψείρες.

5.       Κάνε έναν επιφανειακό έλεγχο στο κεφάλι του παιδιού τουλάχιστον μία φορά την εβδομάδα. Μπορεί οι ψείρες να βρίσκονται παντού στο κεφάλι ενός ανθρώπου, έχουν όμως, την τάση να συγκεντρώνονται πίσω από τα αυτιά, κοντά στο λαιμό και γενικά στο πίσω μέρος του κεφαλιού. Αυτό που μπορείς να κάνεις είναι μετά το λούσιμο, όσο είναι ακόμα βρεγμένα τα μαλλάκια, να τα χτενίσεις προσεκτικά και παρατηρητικά.

6.       Δώσε προσοχή στα σημάδια της ψείρας. Αυτά, πέρα από τη φαγούρα, μπορεί να είναι μικροί κόκκινοι ερεθισμοί γύρω από το τριχωτό της κεφαλής ή το λαιμό. Γενικά, δε χρειάζεται πανικός, μιας κι η θεραπεία για τις ψείρες είναι απλή!

7.       Φρόντισε να υπενθυμίσεις στα παιδιά σου όσα έχετε πει για τις ψείρες και την προφύλαξη από αυτές, όταν πρόκειται να λείψουν για να κοιμηθούν σε κάποιο φίλο τους, να πάνε πολυήμερη εκδρομή ή κατασκήνωση.

8.       Δεν είναι λύση τα κοντά ή μονίμως μαζεμένα μαλλιά. Όπως έχουμε αναφέρει ξανά, οι ψείρες δεν κάνουν διακρίσεις. Αυτό που πραγματικά πρέπει ν’ αποφεύγεις είναι τοξικά και χημικά προϊόντα που υπόσχονται προστασία από τις ψείρες.

Γενικά, οι ψείρες χρειάζονται ψυχραιμία, πρόληψη και σωστή αντιμετώπιση. Βρες όλα τα προϊόντα που χρειάζεσαι για σένα και το παιδί σου σε ένα από τα σημεία διάθεσης των προϊόντων μας. Δες τα όλα εδώ!

Scroll to Top