Συχνές Ερωτήσεις

Το DEET είναι ένα παλιό εντομοαπωθητικό συστατικό που συστήθηκε στην αγορά το 1957 και έχει χρησιμοποιηθεί κατά κόρον σε εντομοαπωθητικά προϊόντα έκτοτε. Προέρχεται από πίσσα άνθρακα και είναι ένα συνθετικό χημικό και πανίσχυρο διαλυτικό.

Η κυριότερη διαφορά των εντομοαπωθητικών είναι το δραστικό τους συστατικό. Το κύριο δραστικό συστατικό του mfree™ είναι το έλαιο λεμονοευκαλύπτου. Αντίθετα με το DEET που είναι ένα συνθετικό χημικό δραστικό, το έλαιο λεμονοευκαλύπτου είναι φυτικό.

Παρότι το DEET έχει χρησιμοποιηθεί πολύ και έχει γνωστά απωθητικά αποτελέσματα, τα τελευταία χρόνια υπάρχουν σημαντικές ανησυχίες σχετικά με τη χρήση του. Σύμφωνα με μελέτες, τα κουνούπια έχουν πλέον αποκτήσει αντοχή στο DEET, ενώ μελέτες σχετικά με το έλαιο λεμονοευκαλύπτου αποκαλύπτουν ότι η αποτελεσματικότητά του είναι τουλάχιστον αντίστοιχη του DEET, και δεν υπάρχει κάποια ένδειξη ότι τα κουνούπια έχουν αναπτύξει κάποια αντοχή σε αυτό.

Επίσης, πρόσφατες έρευνες έχουν δείξει ότι δεν έχει αποτελέσματα σε όλους τους τύπους των κουνουπιών. Αντιθέτως, το συστατικό PMD που υπάρχει στο έλαιο λεμονοευκαλύπτου είναι αποτελεσματικό απέναντι σε κάθε τύπο κουνουπιού μέχρι στιγμής.

Επιπροσθέτως, το DEET απορροφάται πολύ γρήγορα από το δέρμα. Αυτό έχει οδηγήσει στην οδηγία για χρήση του εντομοαπωθητικού μόνο 1-3 φορές την ημέρα καθ’ ότι έχει υπάρξει ένας μικρός αριθμός σοβαρών νευροτοξικών επιδράσεων σε μικρά παιδιά που έχει σχετιστεί με τη χρήση του DEET. Το έλαιο λεμονοευκαλύπτου έχει μικρή απορροφητικότητα και έτσι δεν υπάρχει κάποιος περιορισμός για τη χρήση του.

Η έντονη, συνθετική μυρωδιά του και κάποιοι ανεπιθύμητοι δερματικοί ερεθισμοί είναι μερικά ακόμη χαρακτηριστικά που έχουν κάνει πολλούς καταναλωτές να ψάχνουν προϊόντα με εναλλακτικά δραστικά συστατικά.

Το mfree™ προσφέρει τουλάχιστον 5 ώρες αποτελεσματικής προστασίας. Προτείνουμε την επανάληψη της εφαρμογής ανά 4 ώρες, καθώς διάφοροι παράγοντες όπως ο ιδρώτας, η αλλαγή ρούχων ή η επαφή με το δέρμα μπορεί να έχουν απομακρύνει ποσότητα του προϊόντος και να μειώσουν την αποτελεσματικότητά του.

Το mfree™ Spray και το mfree™ Roll-on περιέχουν το ίδιο εντομοαπωθητικό γαλάκτωμα, οπότε μπορείτε να επιλέξετε αυτό που σας εξυπηρετεί περισσότερο ή που βρίσκεται πιο εύχρηστο και πρακτικό. Το mfree™ Spray Τομάτας έχει διαφορετική σύνθεση, αφού είναι αόρατο και βασίζεται στο εκχύλισμα της άγριας ντομάτας ενώ επίσης δεν περιέχει σιτρονέλα, για όσους δεν προτιμούν την ιδιαίτερη μυρωδιά της.

Ο Εθνικός Οργανισμός Δημόσιας Υγείας προτρέπει τις εγκύους και τις γυναίκες που θηλάζουν να συμβουλεύονται το γιατρό τους για τη χρήση οποιουδήποτε εντομοαπωθητικού.

Όλα τα εντομοαπωθητικά mfree™ μπορούν να χρησιμοποιηθούν με ασφάλεια από παιδιά 24 μηνών και πάνω.

Γνωρίζουμε πως καταναλωτές έχουν χρησιμοποιήσει το mfree™ σε ζώα όπως άλογα, σκύλους κ.α. για να απωθήσουν έντομα όπως κουνούπια, μύγες και τσιμπούρια. Παρ’ όλα αυτά, τα προϊόντα μας έχουν σχεδιαστεί για χρήση σε ανθρώπους και όχι σε ζώα και φυσικά δεν έχουν γίνει πειράματα σε ζώα.

Τα κουνούπια προτιμούν τα ζεστά κλίματα. Επιλέγουν μέρη με υγρασία και αγαπούν τα στάσιμα νερά.

Υπάρχουν κουνούπια που προτιμούν τις απογευματινές και βραδινές ώρες, και εκείνα που είναι δραστήρια όλη την ημέρα. Για παράδειγμα, τα κουνούπια που μπορεί να μεταφέρουν ασθένειες όπως Δάγκειο πυρετό, κίτρινο πυρετό, ιό Zika ή Chikungunya προτιμούν τα τσιμπήματα την ημέρα, ενώ εκείνα που μπορεί να μεταφέρουν ελονοσία τσιμπάνε τις απογευματινές και βραδινές ώρες.

Είναι σημαντικό να γνωρίζετε πού βρίσκεστε στον κόσμο γιατί κάθε περιοχή μπορεί να έχει άλλα είδη κουνουπιών που δραστηριοποιούνται διαφορετικές ώρες.

Μετά από αρκετές ώρες η δύναμη του εντομοαπωθητικού θα εξασθενήσει και είναι πιθανό να σας τσιμπήσουν τα κουνούπια. Εάν τσιμπηθείτε, εφαρμόστε τοπικά στο σημείο το Stick Αμμωνίας ή το Gel Πρόπολης. Μην ξύσετε το τσίμπημα και επαναλάβετε την εφαρμογή του προϊόντος όσο συχνά το επιθυμείτε ή μέχρι να εξασθενήσει ή φαγούρα και το πρήξιμο.

Το ανθρώπινο αίμα είναι απαραίτητο για την αναπαραγωγή των αυγών τους. Μόνο με το αίμα μπορούν να συνθέσουν μια συγκεκριμένη πρωτεΐνη που χρειάζονται για τα αυγά τους. Αυτός είναι και ο λόγος που μόνο τα θηλυκά κουνούπια μας τσιμπάνε. Τα αρσενικά μπορούν κάλλιστα να τραφούν με νέκταρ ή γύρη που βρίσκουν στη φύση.

Αντίθετα με τις συνθετικές δραστικές ουσίες που μπορούν να επηρεάσουν το οικοσύστημα αφήνοντας χημικό αποτύπωμα, το έλαιο λεμονοευκαλύπτου προέρχεται από το φυτό Eycalyptus Citriodora. Έτσι η χρήση του δεν μπορεί να επηρεάσει τη φυσική ισορροπία του πλανήτη.

Το έλαιο λεμονοευκαλύπτου είναι βιοδιασπώμενο, κάτι που είναι πολύ σημαντικό για την ευζωία της χλωρίδας και της πανίδας. Αντί να συγκεντρώνεται σε υψηλά επίπεδα σε νερά και χώμα, διασπάται σε πολύ μικρό χρονικό διάστημα.

Δεν έχουμε κάνει ποτέ πειράματα σε κατοικίδια ή οποιαδήποτε άλλα ζώα και οι συσκευασίες μας είναι εύκολα ανακυκλώσιμες και το χαρτί που χρησιμοποιούμε είναι από βιώσιμες πηγές (FSC).

Scroll to Top