Μύθοι VS Αλήθειες για τα Κουνούπια

Μάθετε όλες τις αλήθειες ή μύθους για τα κουνούπια!
Δημοσιεύτηκε 09/06/2023

Γνωρίζουμε καλά πόσο ενοχλητικά μπορούν να γίνουν τα κουνούπια, ειδικά όταν προσπαθείς ν’ απολαύσεις ένα καλοκαιρινό βράδυ στο μπαλκόνι ή τη βόλτα με την παρέα και την οικογένειά σου. Όχι μόνο προκαλούν φαγούρα κι ενόχληση με τα τσιμπήματά τους, αλλά σε κάποιες περιπτώσεις μπορεί να είναι φορείς διάφορων ασθενειών. Ως φυσικό επακόλουθο της ενόχλησης που προκαλούν, έχουν προκύψει διάφορες θεωρίες σχετικά με αυτά, όπως και γιατροσόφια ή συμβουλές για την αντιμετώπισή τους. Εμείς σήμερα, αναλαμβάνουμε να ξεκαθαρίσουμε τους μύθους από την αλήθεια, έτσι ώστε να μπορέσεις να συγκρατήσεις μόνο τις σημαντικές και αληθινές πληροφορίες σχετικά με αυτά τα έντομα. 

Η αλήθεια είναι ότι τσιμπάνε μόνο τα θηλυκά, καθώς τα αρσενικά κουνούπια τρέφονται από το νέκταρ και το χυμό των φυτών. Τα θηλυκά κουνούπια χρειάζονται την πρωτεΐνη που λαμβάνουν από το αίμα των ανθρώπων και των ζώων που τσιμπούν για να παράγουν τα αυγά τους.

Ένα θηλυκό κουνούπι μπορεί να γεννήσει μέχρι 300 αυγά και να τα αφήσει σε κάποια υδάτινη επιφάνεια. Επιπλέον, οι φορές που μπορεί να γεννήσει ένα κουνούπι στη διάρκεια της ζωής του είναι τρεις – τέσσερις. Αυτό σημαίνει, ότι ένα θηλυκό κουνούπι μπορεί όντως να κάνει γύρω στα 1.200 αυγά, αν βρει τις κατάλληλες συνθήκες στην αυλή του σπιτιού σου.

Εν αντιθέσει με τις μέλισσες, τα κουνούπια δεν πεθαίνουν αφού τσιμπήσουν έναν άνθρωπο. Στην πραγματικότητα, κάποια είδη είναι γνωστά γιατί μπορούν να τσιμπήσουν παραπάνω από μία φορά στη διάρκεια μίας νύχτας, μέχρι να “χορτάσουν”.

Για παράδειγμα, όταν μία μέλισσα τσιμπήσει, το κεντρί της μένει πάνω στον άνθρωπο ή το ζώο που έχει τσιμπήσει κι ακριβώς επειδή ξεκολλά το κεντρί από το σώμα της αυτή πεθαίνει. Τα κουνούπια όμως, τσιμπούν το δέρμα με κάτι σαν προβοσκίδα ή επιστόμιο. Όταν λοιπόν, το κουνούπι έχει τραφεί επαρκώς, δε ρίχνει την προβοσκίδα του. Αντιθέτως, απομακρύνεται αρτιμελές και αλώβητο.

Οι έρευνες επιβεβαιώνουν ότι οι άνθρωποι με ομάδα αίματος 0 είναι δύο φορές πιο ελκυστικοί για τα κουνούπια από αυτούς με ομάδα αίματος Α. Αυτοί που έχουν ομάδα αίματος Β είναι κάπου στη μέση. Το  85% των ανθρώπων εκκρίνουν μία μυρωδιά που υποδεικνύει την ομάδα αίματός τους. Οπότε, αν η ομάδα αίματός σου είναι 0 κι ανήκεις στην κατηγορία των ανθρώπων που εκκρίνουν αυτήν την οσμή, το πιο πιθανό είναι να είσαι εξαιρετικά ελκυστικός για τα κουνούπια. 

Ισχύει ότι υπάρχουν συγκεκριμένα αρώματα (όπως η λεβάντα κι ο δυόσμος) που αν τα εφαρμόσεις στην επιδερμίδα σου μπορούν να απωθήσουν τα κουνούπια. Παρ’ όλα αυτά, δεν έχει αποδειχθεί επιστημονικά ότι αν καταναλώνεις συγκεκριμένες τροφές μπορείς ν’ απωθήσεις τα κουνούπια. Αντιθέτως, έρευνες αποδεικνύουν ότι τα κουνούπια τείνουν να “προσγειώνονται” συχνότερα σε αυτούς που καταναλώνουν μπίρα απ’ ότι σε αυτούς που δεν την επιλέγουν.

Παρ’ ότι οι καρχαρίες είναι υπεύθυνοι για 10 θανάτους το χρόνο, τα κουνούπια είναι υπεύθυνα για 750.000 θανάτους ετησίως. Τα κουνούπια μπορούν να γίνουν θανατηφόρα γιατί είναι φορείς πολλών θανατηφόρων ασθενειών, όπως η ελονοσία, ο ιός του Δυτικού Νείλου, ο κίτρινος πυρετός και ο δάγκειος πυρετός. Πάνω από τους μισούς θανάτους που σχετίζονται με τα κουνούπια οφείλονται στην ελονοσία και τα περισσότερα περιστατικά καταγράφονται στην Υποσαχάρια Αφρική. Ο δάγκειος πυρετός είναι άλλη μία ασθένεια που προκαλείται από τα κουνούπια και είναι πιο συχνός στις Ασιατικές χώρες κι αυτές τις Νότιας Αμερικής.

Τα mfree προσφέρουν μοναδικές λύσεις για μικρούς και μεγάλους, ώστε ν’ απολαμβάνουμε τις καλοκαιρινές νύχτες ανενόχλητοι από τα κουνούπια. Ανακάλυψε όλα τα προϊόντα μας εδώ!

Scroll to Top