Τσιμπήματα Κουνουπιών και Αλλεργικές Αντιδράσεις

Τα πιο συνηθισμένα συμπτώματα από το τσίμπημα ενός κουνουπιού είναι το κοκκίνισμα, η φαγούρα και το φούσκωμα της επιδερμίδας.
Δημοσιεύτηκε 02/08/2023

Τα πιο συνηθισμένα συμπτώματα από το τσίμπημα ενός κουνουπιού είναι το κοκκίνισμα, η φαγούρα και το φούσκωμα της επιδερμίδας. Παρ’ όλα αυτά, οι αλλεργικές αντιδράσεις μπορεί να εκδηλωθούν με διαφορετικούς τρόπους και να οδηγήσουν σε διάφορες επιπλοκές.

Σχεδόν όλοι μας επηρεαζόμαστε από το τσίμπημα του κουνουπιού, σε κάποιους όμως, προκαλείται μία αλλεργική αντίδραση που μπορεί να οδηγήσει σε σοβαρότερα προβλήματα. Ο πιο συνηθισμένος χρόνος τσιμπήματος είναι το σούρουπο ή το ξημέρωμα, μιας και τότε είναι που τα κουνούπια είναι πιο δραστήρια. Τα αρσενικά κουνούπια είναι άκακα -τρέφονται μόνο από το νέκταρ των φυτών και το νερό- τα θηλυκά όμως, τρέφονται από το αίμα μας.

Ένα θηλυκό κουνούπι αναζητά το θύμα του βάσει της οσμής του και συγκεκριμένα του διοξειδίου του άνθρακα που εκπνέει και τις τοξίνες που απελευθερώνει με τον ιδρώτα του. Όταν λοιπόν, εντοπίσει το «κατάλληλο γεύμα», προσγειώνεται στην εκτεθειμένη επιδερμίδα του και χρησιμοποιώντας την προβοσκίδα του, του ρουφάει το αίμα. Προβοσκίδα αποκαλούμε τον μακρύ, εύκαμπτο «σωλήνα» που προεξέχει από το κεφάλι του κουνουπιού και το βοηθά να διεισδύσει στο ανθρώπινο δέρμα. Τα κοινά συμπτώματα, δηλαδή η κοκκινίλα και η φαγούρα, δεν προκαλούνται από το ίδιο το τσίμπημα, αλλά από την προσπάθεια του ανοσοποιητικού μας συστήματος να προστατευθεί από τις πρωτεΐνες που περιλαμβάνονται στο σάλιο του κουνουπιού. Πιο συγκεκριμένα, το τσίμπημα του κουνουπιού προκαλεί αλλεργική αντίδραση στον οργανισμό και επειδή ακριβώς ο οργανισμός μας το βλέπει «εσφαλμένα ως απειλή» παράγει ως αντίδραση την ισταμίνη. Πρόκειται για μία φυσική διαδικασία, η οποία προκαλεί το κοκκίνισμα και το πρήξιμο που βλέπουμε στο δέρμα μετά το τσίμπημα και είναι αυτό που μας προκαλεί τοπικά και τη φαγούρα.

Η αλήθεια είναι ότι όσες περισσότερες φορές τσιμπηθεί κάποιος από κουνούπια, τόσο πιο «ανθεκτικός» γίνεται με την πάροδο του χρόνου. Αυτό σημαίνει ότι οι ενήλικες έχουν λιγότερο εμφανείς αντιδράσεις από το τσίμπημα ενός κουνουπιού συγκριτικά με τα παιδιά. Σε καμία όμως περίπτωση δεν πρέπει να ενθαρρύνεται κανείς από το γεγονός αυτό, διότι μπορεί σταδιακά να προκαλείται μιας μορφής «ανοσία» στο πρήξιμο μετά τα επαναλαμβανόμενα τσιμπήματα, όμως παραμένουμε πάντα εκτεθειμένοι στους ιούς που δύναται να μεταφέρουν τα κουνούπια μέσω των τσιμπημάτων τους.

Στις περισσότερες περιπτώσεις τα συνήθη συμπτώματα, όπως το κοκκίνισμα και το πρήξιμο, εμφανίζονται μέσα στα πρώτα λεπτά από το τσίμπημα του κουνουπιού. Τότε ακριβώς είναι η καταλληλότερη στιγμή για να εφαρμόσουμε κάποιο προϊόν για μετά το τσίμπημα, όπως το mfree Stick Αμμωνίας ή το Gel Πρόπολης, τα οποία καταστέλλουν την απελευθέρωση ισταμίνης από τον οργανισμό και έτσι προλαμβάνουμε τη φαγούρα.

Όσο η επίδραση του τσιμπήματος περνά, η αίσθηση της φαγούρας υποχωρεί και σταδιακά η όψη της επιδερμίδας επανέρχεται στην αρχική της κατάσταση. Αυτό συνήθως παίρνει από μερικές ώρες έως και 1-2 ημέρες, ενώ σε σπάνιες περιπτώσεις η πλήρης εξαφάνιση του πρηξίματος μπορεί να χρειαστεί έως και μία εβδομάδα.

Προχωρώντας όμως, σε πιο σοβαρές και συγκεκριμένα αλλεργικές αντιδράσεις από πιο επικίνδυνα τσιμπήματα παρατηρούμε τα εξής:

  • Μεγάλη επιφάνεια ερεθισμού
  • Πληγή
  • Μελανιά γύρω από το τσίμπημα
  • Λεμφαγγειίτιδα ή μόλυνση του λεμφικού συστήματος
  • Εξανθήματα πάνω ή γύρω από το τσίμπημα
  • Αναφυλαξία, ένα σπάνιο και πολύ επικίνδυνο σύμπτωμα που προκαλεί πρήξιμο στο λαιμό και ασθματική αντίδραση, γι’ αυτό και απαιτεί άμεση ιατρική παρέμβαση.

Επίσης, χρειάζεται να αναζητήσουμε άμεσα ιατρική βοήθεια αν παρατηρήσουμε κάποιο από τα ακόλουθα συμπτώματα, καθώς μπορεί να είναι σημάδια πολύ σοβαρής επιπλοκής:

  • Πυρετός
  • Έντονος πονοκέφαλος
  • Ναυτία ή έμετος
  • Έντονο εξάνθημα
  • Κόπωση
  • Φωτοευαισθησία
  • Ζάλη – θολούρα
  • Νευρολογικές αλλαγές, όπως αδυναμία των μυών σε μία από τις μεριές του σώματος

Αν λοιπόν, βρεθείς αντιμέτωπος με κάποια αλλεργική αντίδραση πέρα από την παροχή πρώτων βοηθειών θα χρειαστείς την εξειδικευμένη υποστήριξη ενός γιατρού. Ένας εξειδικευμένος αλλεργιολόγος μπορεί να πραγματοποιήσει το κατάλληλο τεστ και να εντοπίσει σε πιο είδος ακριβώς είσαι αλλεργικός, ώστε να δημιουργήσει για σένα το σωστό σχέδιο δράσης – ανοσοθεραπείας.

Scroll to Top