Κουνούπι Τίγρης – Όσα Χρειάζεται να Γνωρίζεις γι’ αυτό

Το κουνούπι Τίγρης (ή πιο επιστημονικά το κουνούπι Aedes albopictus) έχει το ιδανικό όνομα και είναι πολύ εύκολο να το αναγνωρίσεις χάρη στο χρώμα του που είναι μαύρο με λευκές γραμμές.
Δημοσιεύτηκε 09/08/2023

Προέρχεται από την Ασία, ενώ σήμερα το μεγαλύτερο ποσοστό του πληθυσμού του «κατοικεί» στην Αμερική.

Πώς και πού επεκτάθηκε στην Ευρώπη;

Όπως αναφέραμε ήδη πρόκειται για ένα είδος που ξεκίνησε από τη Νότια Ασία, αλλά πολύ γρήγορα επεκτάθηκε σε άλλα μέρη του κόσμου, μέσω της μεταφοράς αντικειμένων. Συγκεκριμένα, πιθανολογείται ότι η μεταφορά τους έγινε μέσω χρησιμοποιημένων λάστιχων στα οποία είχαν εναποτεθεί αυγά, μεγάλων δεξαμενών μεταφοράς νερού ή γεωργικών ειδών που ταξίδεψαν αεροπορικώς, καραβιών και γενικότερα οχημάτων που, προφανώς χωρίς να το γνωρίζουν, κουβαλούσαν αυγά.

Ο Ευρωπαϊκός Οργανισμός Περιβάλλοντος προειδοποιεί ότι είναι θέμα χρόνου το κουνούπι τίγρης να επεκταθεί σε όλη την Ευρώπη. Για την ώρα υπάρχουν εδραιωμένοι πληθυσμοί σε Αλβανία, Βοσνία κι Ερζεγοβίνη, Κροατία, Γαλλία, Ελλάδα, Μονακό, Μαυροβούνιο, Ολλανδία, Ιταλία, Σλοβενία, Ισπανία κι Ελβετία.

Με ποιες ασθένειες σχετίζεται;

Έχουν γίνει πολλές έρευνες πάνω στο κουνούπι τίγρης κι έχει ήδη καταγραφεί ότι είναι θετικό στον ιό του Δυτικού Νείλου, την Ανατολική Εγκεφαλίτιδα Ιπποειδών και τη Διροφιλαρίωση Σκύλου. Τα συμπτώματα όλων αυτών των ασθενειών εκδηλώνονται αρχικά όπως αυτά της γρίπης. Ξεκινούν με πυρετό, εξελίσσονται με πόνο στο κορμί και συχνά προχωρούν σε πολύ πιο έντονα συμπτώματα, εφόσον δεν αντιμετωπιστούν εγκαίρως κι αποτελεσματικά.

Επίσης, το κουνούπι τίγρης μεταφέρει το Δάγκειο και τον Κίτρινο Πυρετό. Τα συμπτώματα και των δύο είναι η έντονη ναυτία, ο πυρετός, ο έμετος, τα εξανθήματα και οι έντονοι πόνοι στους μυς και τις αρθρώσεις. Στην περίπτωση του Δάγκειου πυρετού ένας στους είκοσι ανθρώπους θα αντιμετωπίσει έντονα συμπτώματα που διαρκούν δύο με εφτά ημέρες. Αν όμως, υπάρξει έγκαιρη διάγνωση κι αντιμετώπιση οι περισσότεροι ασθενείς συνέρχονται πλήρως εντός μίας εβδομάδας.

Πώς και πού αναπαράγονται;

Τα θηλυκά κουνούπια τίγρης  χρειάζονται πρωτεΐνη κι αμινοξέα για να παράγουν τα αυγά τους. Έχουν τον ίδιο κύκλο ζωής με τα υπόλοιπα κουνούπια, γι’ αυτό και χρειάζονται λιμνάζοντα νερά. Είναι επίσης, γνωστό ότι δεν απομακρύνονται πολύ από τον τόπο αναπαραγωγής τους. Έχουν έντονη δραστηριότητα από τον Ιούνιο μέχρι και το Σεπτέμβρη και συνηθίζουν να τσιμπούν στα πιο χαμηλά μέρη του σώματος τις ώρες γύρω από την ανατολή και δύση του ηλίου. Αυτό πρακτικά, καθιστά απαραίτητη την προστασία από το κουνούπι τίγρης σε όλη τη διάρκεια της ημέρας.

Πώς να προστατευτείς από αυτό

Ανεξάρτητα από το είδος του κουνουπιού, είναι σημαντικό να εφαρμόζουμε αντικουνουπικό για να προστατευόμαστε από αυτά στη διάρκεια των καλοκαιρινών μηνών. Καλό όμως, είναι να επιλέγουμε μη τοξικά, φυσικά προϊόντα που αναγράφουν ότι προστατεύουν κι από το κουνούπι τίγρης, όπως ακριβώς είναι τα mfree προϊόντα και συγκεκριμένα τα: Φυτική Εντομοαπωθητική Κρέμα, Spray, Spray με Τομάτα, Roll On, Μαντηλάκια μιας χρήσης, Αρωματικά αυτοκόλλητα και Παιδικά Φυτικά Εντομοαπωθητικά Spray Τσιχλόφουσκα, Μπανάνα & Μανταρίνι.

Παράλληλα, μπορείς να μειώσεις τα κουνούπια που προσεγγίζουν το χώρο σου αποφεύγοντας τα λιμνάζοντα νερά, τα σκουπίδια, τις βουλωμένες υδρορροές και τα αντικείμενα που μπορούν να συγκρατήσουν νερό στο μπαλκόνι και την αυλή σου.

Scroll to Top