Πώς ν’ αναγνωρίσεις τα Σημάδια Ψείρας στα Παιδιά σου

Οι ψείρες είναι ένα σύνηθες πρόβλημα, ειδικά για τα παιδιά.
Δημοσιεύτηκε 27/07/2023

Οι ψείρες είναι ένα σύνηθες πρόβλημα, ειδικά για τα παιδιά. Διαδίδονται εύκολα από άνθρωπο σε άνθρωπο και συχνά είναι δύσκολο να τις ξεφορτωθείς. Το τσίμπημά τους μπορεί να προκαλέσει στο κεφαλάκι ενός παιδιού φαγούρα κι ερεθισμό, τα οποία με το ξύσιμο μπορεί να οδηγήσουν ακόμα και σε μόλυνση.

Παρ’ ότι είναι πραγματικά ενοχλητικές οι ψείρες, δεν πρέπει να ξεχνάμε ότι δεν είναι πραγματικά επικίνδυνες και δε μεταδίδονται όπως οι ασθένειες. Δεν είναι δείγμα χαμηλής υγιεινής και δεν κάνουν διακρίσεις!

Ποια είναι όμως, τα σημάδια και τα συμπτώματα της ψείρας;

Παρά το γεγονός ότι οι ψείρες είναι πραγματικά πολύ μικρές, μπορείς να τις διακρίνεις. Συγκεκριμένα μπορείς να διακρίνεις:

  • Τα αυγά των ψειρών – τις κόνιδες. Σε πρώτη φάση, πριν δηλαδή εκκολαφθούν, μοιάζουν με κίτρινες, λευκές ή μπεζ κουκίδες. Οι ψείρες εναποθέτουν τα αυγά τους πάνω στο τριχωτό της κεφαλής (περίπου 1 χιλ. από το δέρμα), μιας κι εκεί η θερμοκρασία είναι ιδανική για να εκκολαφθούν. Δυστυχώς, ακόμα και το πιο προσεκτικό χτένισμα δεν εγγυάται την πλήρη απομάκρυνσή τους, καθώς η κόλλα τους (χιτίνη) είναι πολύ ισχυρή και παρόμοιας δομής με την τρίχα με αποτέλεσμα να κολλάνε στα μαλλιά πολύ δυνατά.

Με εξαίρεση την περίπτωση που ένα παιδί έχει πραγματικά πολλές ψείρες, είναι πιο πιθανό να παρατηρήσεις στο κεφάλι του τις κόνιδες παρά τις ψείρες. Οι κόνιδες εκκολάπτονται κάθε 7-10 μέρες και το κέλυφός τους παραμένει κολλημένο στο κεφάλι. Τότε ακριβώς είναι πιο πιθανό να τις εντοπίσεις, μιας και όσο μακραίνουν τα μαλλιά, το λευκό κέλυφός τους μετακινείται από το κρανίο.

 

  • Τις ενήλικες ψείρες και τις προνύμφες. Οι ενήλικες ψείρες δεν είναι μεγαλύτερες από ένα κόκκο σουσαμιού και το χρώμα τους είναι γκρι ή καστανό. Οι προνύμφες είναι μικρότερες και χρειάζονται περίπου 12 ημέρες για να ενηλικιωθούν. Οι περισσότερες ψείρες τρέφονται από το αίμα του κεφαλιού αρκετές φορές στη διάρκεια της ημέρες και μπορούν να επιβιώσουν το πολύ 3 ημέρες έξω από το κεφάλι.
  • Τη φαγούρα. Η φαγούρα προκαλείται εξαιτίας του σάλιου της ψείρας. Δυστυχώς όμως, αυτό το σύμπτωμα δεν ξεκινά πάντα κατευθείαν. Εξαρτάται σε μεγάλο βαθμό από την ευαισθησία του παιδικού κεφαλιού στις ψείρες και καμία φορά μπορεί να πάρει ακόμα κι εβδομάδες μέχρι να ξεκινήσει το σύμπτωμα της φαγούρας. Ίσως όμως, το παιδί παρατηρήσει και παραπονεθεί για κάτι που περπατάει και το ενοχλεί στο κεφάλι του.
  • Τους μικρούς ερεθισμούς από το ξύσιμο. Σε κάποια παιδιά παρατηρείται ένας ελαφρύς ερεθισμός από το ξύσιμο. Ο υπερβολικός κνησμός μπορεί να οδηγήσει σε κάποια μόλυνση, γι’ αυτό και χρειάζεται να έχουμε το νου μας για ερεθισμούς γύρω από τα αυτιά και το λαιμό. Σε ακραίες περιπτώσεις ίσως χρειαστεί αντιβιοτική αντιμετώπιση.

Πώς μπορούμε λοιπόν, να ελέγξουμε το παιδί μας για ψείρες;

Ψάξε για ψείρες και κόνιδες πάνω στο κρανίο του παιδιού, πίσω από τα αυτιά και στην κορυφή του λαιμού. Είναι σχετικά δύσκολο να εντοπίσεις τις ενήλικες ψείρες και τις προνύμφες, μιας και συνήθως είναι λίγες και κινούνται πολύ γρήγορα. Προσπάθησε να αναζητήσεις κυρίως τις κόνιδες, που βρίσκονται κοντά στις ρίζες και μπορεί να μοιάζουν με σκόνη ή βρωμιά. Για να ελέγξεις καλύτερα αυτό που βλέπεις, μπορείς να τραβήξεις με τα δάχτυλά σου ένα μικρό κομμάτι και να το ελέγξεις από πιο κοντά. Ένας μεγεθυντικός φακός κι έντονο φως θα σε βοηθήσουν πολύ.

Ο καλύτερος τρόπος γι’ αυτόν τον έλεγχο είναι να χρησιμοποιήσεις μία πολύ λεπτή χτένα σε βρεγμένα μαλλιά. Αφού τα ξεμπερδέψεις πολύ καλά, χώρισέ τα σε τμήματα και αναζήτησε τις κόνιδες στο κρανίο. Το mfree Lice SET ολοκληρωμένης αντιφθειρικής αγωγής θα σε βοηθήσει πολύ, τόσο στον έλεγχο και τον εντοπισμό, όσο και στην καταπολέμηση!

 

Scroll to Top