10 Ενδιαφέρουσες Αλήθειες για τα Κουνούπια

Το καλοκαίρι είναι η αγαπημένη εποχή πολλών από εμάς.
Δημοσιεύτηκε 19/07/2023

Το καλοκαίρι είναι η αγαπημένη εποχή πολλών από εμάς. Οι μεγάλες ημέρες, η ζέστη, οι εκδηλώσεις και οι συναυλίες σε ανοιχτούς χώρους και πολλοί ακόμα λόγοι μας ωθούν να περνάμε περισσότερο χρόνο έξω από το σπίτι.

Δυστυχώς όμως, υπάρχει ένα έντομο που λατρεύει να μας χαλάει αυτές τις στιγμές…

Συγκεντρώσαμε λοιπόν, 10 ενδιαφέρουσες αλήθειες για τα κουνούπια που χρειάζεται να γνωρίζεις:

Αυτό, σαν πληροφορία, ίσως το έχει πάρει το αυτί σου ξανά κάπου, ίσως και όχι. Το πιο ενδιαφέρον όμως, είναι ο λόγος που συμβαίνει αυτό. Η πρωτεΐνη και άλλα συστατικά που βρίσκονται στο ανθρώπινο αίμα προσφέρουν στα θηλυκά κουνούπια ένα γεύμα που τους είναι απαραίτητο για την παραγωγή κι ανάπτυξη των αυγών τους.

Όταν αναφερόμαστε σε θανατηφόρα ζώα, συνήθως το μυαλό μας πάει σε τίγρεις, καρχαρίες, κροκόδειλους και γενικά επιθετικά και σαρκοβόρα ζώα. Παρ’ όλα αυτά, τα κουνούπια είναι στην πραγματικότητα τα πιο θανατηφόρα!

Ο λόγος είναι οι ασθένειες που μεταδίδουν. Κάποιες από τις πιο κοινά μεταδιδόμενες είναι η Ελονοσία, ο ιός του Δυτικού Νείλου, η εγκεφαλίτιδα και ο Δάγκειος Πυρετός.

Αυτό δεν είναι μια απλή αναφορά στους Θερινούς Ολυμπιακούς Αγώνες του 2016, όπου και δημιουργήθηκε η απειλή του ιού Ζίκα, αλλά μία υπενθύμιση ότι αν τα κουνούπια συμμετείχαν σε Ολυμπιακούς Αγώνες μαζί με τα υπόλοιπα έντομα θα τα πήγαιναν χάλια!

Συγκριτικά λοιπόν, με τις μύγες και τις σφήκες τα κουνούπια είναι αδύναμα και πολύ αργά. Ακριβώς όμως, επειδή δεν μπορούν να πετάξουν πολύ γρήγορα, είναι πιο εύκολο για τον άνθρωπο να τα αποφύγει και να τα εξοντώσει.

Είναι γνωστό ότι κατά τη διαδικασία του ζευγαρώματος τα κουνούπια πραγματοποιούν ένα είδος χορού που περιλαμβάνει κινήσεις στις οποίες χτυπούν τα φτερά τους για να επικοινωνήσουν κατά κάποιον τρόπο με το ταίρι τους.

Κατά μία έννοια τα κουνούπια είναι εθισμένα στο διοξείδιο του άνθρακα. Για την ακρίβεια, είναι ένας από τους βασικούς τρόπους να εντοπίσουν το θήραμά τους. Χρησιμοποιούν ένα ξεχωριστό όργανο που διαθέτουν κι εντοπίζουν την οσμή από το διοξείδιο του άνθρακα που απελευθερώνουμε με την αναπνοή μας.

Τα κουνούπια είναι πραγματικά πολλά. Αρκεί να αναφέρουμε ότι υπάρχουν πάνω από 3.000 διαφορετικά ήδη ανά τον κόσμο.

Οι έρευνες έχουν δείξει ότι τα κουνούπια μπορούν να καταναλώσουν 3 φορές το μέγεθός τους σε αίμα!

Εκτιμάται ότι τα κουνούπια ζουν λιγότερο από 2 μήνες.

Υπολογίζεται ότι τα κουνούπια υπάρχουν από την εποχή των δεινοσαύρων.

Πιθανότατα, αφού διάβασες την αλήθεια νούμερο 6, να έχεις πανικοβληθεί αναφορικά με την ποσότητα των κουνουπιών. Μην ανησυχείς όμως, καθώς υπάρχουν πολλά είδη που προτιμούν να καταναλώνουν το αίμα από άλλα ζώα, όπως βατράχια και πουλιά. Τέλος, υπάρχει μια υποοικογένεια κουνουπιών (Toxorhynchitinae) η οποία περιλαμβάνει περίπου 90 είδη τα οποία δεν τρέφονται καθόλου με αίμα αφού καταναλώνουν αποκλειστικά νέκταρ!

Scroll to Top