Για ποιο Λόγο τα Κουνούπια Τσιμπούν περισσότερο κάποιους ανθρώπους απ’ ότι άλλους;

Αν νομίζεις ότι τα κουνούπια σε τσιμπάνε πιο συχνά από τους άλλους το πιο πιθανό είναι να έχεις δίκαιο.
Δημοσιεύτηκε 21/06/2023

Αν νομίζεις ότι τα κουνούπια σε τσιμπάνε πιο συχνά από τους άλλους το πιο πιθανό είναι να έχεις δίκαιο. Οι έρευνες επιβεβαιώνουν ότι περίπου το 20% του ανθρώπινου πληθυσμού είναι οριακά ακαταμάχητο για τα κουνούπια!
Σ’ αυτό το άρθρο θα δούμε γιατί τα κουνούπια επιλέγουν κάποιους ανθρώπους έναντι άλλων και ποια είναι αυτά τα στοιχεία που μπορεί να σε κάνουν πιο ελκυστικό σε αυτά.

Οι άνθρωποι με ομάδα αίματος 0 είναι πιο ελκυστικοί για το γνωστό κουνούπι τίγρη, ενώ όσοι έχουν ομάδα αίματος ΑΒ είναι λιγότερο ελκυστικοί. Επιπλέον, γύρω στο 80% των ανθρώπων εκκρίνουν μία ουσία που σχετίζεται με την ομάδα αίματός τους και μυρίζουν πιο έντονα στα κουνούπια από άλλους.

Τα κουνούπια μπορούν να εντοπίσουν το διοξείδιο του άνθρακα από μεγάλη απόσταση, οπότε όσο εκπνέεις, τόσο πιο ελκυστικός γίνεσαι για τα κουνούπια. Οι πιο ογκώδεις άνθρωποι τείνουν να εκπνέουν περισσότερο διοξείδιο του άνθρακα με αποτέλεσμα να γίνονται πιο θελκτικοί. Η εκπνοή είναι κι ο λόγος που κάποιους ανθρώπους τα κουνούπια τους τσιμπούν συχνά στο κεφάλι.

Τα θηλυκά κουνούπια έλκονται από τη θέρμη του ανθρώπινου σώματος και το εντυπωσιακό είναι ότι μπορεί να επιλέξουν το ανθρώπινο σώμα, ακόμα κι όταν τριγύρω υπάρχει κι άλλη, ισχυρότερη πηγή θέρμανσης. Αυτός είναι κι ο λόγος που μπορεί να παρατηρήσεις ότι σε τσιμπούν κουνούπια όταν αθλείσαι σε εξωτερικό χώρο ή όταν γενικά ζεσταίνεσαι.

Μία ακόμα εντυπωσιακή ικανότητα των κουνουπιών είναι ότι μπορούν να μυρίσουν τον ανθρώπινο ιδρώτα κι έλκονται από το γαλακτικό οξύ, την αμμωνία και όλα τα στοιχεία που απελευθερώνονται με αυτόν. Πρακτικά, αυτό σημαίνει ότι είναι πιο πιθανό να σε τσιμπήσει ένα κουνούπι σε μία ζεστή μέρα.

Όπως είναι φυσικό η επιδερμίδα σου φιλοξενεί διάφορους μικροοργανισμούς, οι οποίοι όταν αναμειγνύονται με τον ιδρώτα τείνουν να παράγουν ένα συγκεκριμένο άρωμα. Έρευνες έχουν δείξει ότι το είδος και η ποσότητα των βακτηρίων που διατηρούνται στην επιδερμίδα ενός ανθρώπου επηρεάζουν την επιλεκτικότητα των κουνουπιών.

Έρευνες επίσης, εξετάζουν το ενδεχόμενο να είναι πιο ελκυστικά στα κουνούπια οι αστράγαλοι και τα πόδια, επειδή είναι περιοχές στις οποίες παράγονται συγκεκριμένα βακτήρια.

Φαίνεται ότι και η εγκυμοσύνη λειτουργεί ελκυστικά για τα κουνούπια. Παρ’ ότι δεν έχει γίνει εκτενής έρευνα πάνω σε αυτό το στοιχείο, παρατηρείται ότι οι εγκυμονούσες έλκουν τα κουνούπια λόγω της εκπνοής. Τείνουν δηλαδή να εκπνέουν πιο δυνατά από τους υπόλοιπους και παράλληλα να διατηρούν υψηλότερη θερμοκρασία.

Ποιος θα το φανταζόταν ότι τα κουνούπια είναι λάτρεις της μπίρας; Οι έρευνες έχουν αποδείξει ότι τα κουνούπια πλησιάζουν περισσότερο αυτούς που έχουν καταναλώσει μπίρα, χωρίς όμως, να έχουμε εντοπίσει ακόμα τους λόγους που συμβαίνει αυτό. Σίγουρα όμως, αν σκοπεύεις να καταναλώσεις μπίρα μπορείς να προνοήσεις ώστε να λάβεις και λίγα μέτρα κατά των κουνουπιών.

Οι έρευνες έχουν δείξει ότι τα κουνούπια εντοπίζουν πιο εύκολα πράσινες και σκούρες επιφάνειες, απ’ ότι λευκές ή γκρι. Αν λοιπόν έχεις την τάση να σε τσιμπούν τα κουνούπια είναι πιθανό να συμβαίνει επειδή σε βλέπουν πιο εύκολα. Προσπάθησε να φοράς πιο παστέλ κι ανοιχτόχρωμα ρούχα.

 

Σε κάθε περίπτωση δεν μπορούμε να γνωρίζουμε ακριβώς ποιος ή ποιοι από τους παραπάνω λόγους μπορεί να φταίνε για τα δικά σου τσιμπήματα. Αυτό που μπορούμε να γνωρίζουμε και να επιδιώκουμε είναι η κατάλληλη πρόληψη και φυσικά, η σωστή αντιμετώπιση μετά το τσίμπημα. Δες όλη τη συλλογή αντικουνουπικών προϊόντων της εταιρίας μας κι εξοπλίσου με όλα τα απαραίτητα εγκαίρως!

Scroll to Top