Έλαιο Λεμονοευκαλύπτου

Τι είναι το έλαιο λεμονοευκαλύπτου;

Το έλαιο λεμονοευκαλύπτου είναι το πιο αποτελεσματικό εντομοαπωθητικό της φύσης. Είναι ένα φυσικό δραστικό συστατικό που είναι αποτελεσματικό ενάντια σε μια σειρά από έντομα όπως κουνούπια, σκνίπες και τσιμπούρια. Προέρχεται από το έλαιο του δέντρου Eucalyptus citriodora (γένος Corymbia citriodora), το οποίο είναι ένας φυσικός και ανανεώσιμος πόρος που καλλιεργείται σε πολλά μέρη του κόσμου.

Σε αντίθεση με άλλα προϊόντα με βάση τα αιθέρια έλαια, το έλαιο λεμονοευκαλύπτου έχει περάσει τις πιο αυστηρές δοκιμές ασφάλειας και αποτελεσματικότητας και έχει αναγνωριστεί από τις αρμόδιες κορυφαίες αρχές σε όλο τον κόσμο ως το μόνο φυτικό και αποτελεσματικό δραστικό συστατικό στη μάχη ενάντια στα κουνούπια.

Πραγματικά φυτικό

Παράγεται από την φύση

Το έλαιο λεμονοευκαλύπτου είναι ένα φυσικό συστατικό που χρησιμοποιείται ευρέως σε πολλά εντομοαπωθητικά παγκοσμίως. Αυτή η φυτική δραστική ουσία προέρχεται από το δέντρο Eycalyptus citriodora και έχει κορυφαία αποτελεσματικότητα, συγκρίσιμη με τις συνθετικές δραστικές ουσίες όπως το DEET.

Το Eucalyptus citriodora είναι ένα δέντρο που προέρχεται από την Αυστραλία, το ύψος του συνήθως κυμαίνεται από τα 30 έως και τα 50 μέτρα ενώ ξεχωρίζει από τον ανοιχτόχρωμο γκρι, σχεδόν λευκό κορμό του. Τα πολύτιμα φύλλα του με το γυαλιστερό πράσινο χρώμα, μπορεί να φτάσουν τα 20 εκ. μήκος και 8 εκ. πλάτος, ενώ όταν τα τσακίζουμε μας χαρίζουν το δροσιστικό άρωμα του λεμονιού.

Υποστηρίζεται από την επιστήμη

Το έλαιο λεμονοευκαλύπτου που χρησιμοποιείται στο mfree, παράγεται με απόσταξη χρησιμοποιώντας μια παραδοσιακή διαδικασία που μιμείται και επιταχύνει τη διαδικασία γήρανσης που συμβαίνει φυσικά στο φύλλο, καταφέρνοντας να συγκεντρώσει σε υψηλά επίπεδα συστατικά όπως το π-μενθάνιο-3,8-διόλη (PMD) και ένα συνδυασμό δευτερευόντων συστατικών που βρίσκονται στο αιθέριο έλαιο και είναι αυτά που παρέχουν και ενισχύουν την αποτελεσματικότητα του ελαίου.

Πραγματικά αποτελεσματικό

Το έλαιο λεμονοευκαλύπτου του mfree έχει περάσει τις πιο αυστηρές δοκιμές ασφάλειας και αποτελεσματικότητας. Έχει ανταποκριθεί στα υψηλότερα πρότυπα, λαμβάνοντας έγκριση από τις κορυφαίες αρμόδιες αρχές του κόσμου.

Παρά τις λανθασμένες αντιλήψεις ότι τα εντομοαπωθητικά που περιέχουν μόνο φυσικά συστατικά δε «δουλεύουν», υπάρχουν περισσότερες από 40 μελέτες που έχουν πραγματοποιηθεί σε πολλές χώρες που αποδεικνύουν το αντίθετο. Επιπλέον, οι αρμόδιες αρχές παγκοσμίως υποστηρίζουν την αποτελεσματικότητά του κατά των κουνουπιών, των σκνιπών, των μυγών και άλλων. Το CDC των ΗΠΑ
(Κέντρο Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων) καθιστά το έλαιο λεμονοευκαλύπτου ως το μοναδικό φυτικό συστατικό που προλαμβάνει τα τσιμπήματα από τα κουνούπια που μεταφέρουν τον Ιό Zika.

Πραγματικά ασφαλές

Το έλαιο λεμονοευκαλύπτου έχει αναγνωριστεί παγκοσμίως για την κορυφαία αποτελεσματικότητα του. Υπάρχει επίσης ένα σημαντικό σύνολο δεδομένων που αποδεικνύει την ασφάλειά του για χρήση σε ανθρώπινο δέρμα και ιδιαίτερα σε μικρά παιδιά και μωρά. Αξίζει να αναφερθεί ότι σε κάποιες χώρες της Ευρώπης, τα εντομοαπωθητικά με έλαιο λεμονοευκαλύπτου προτείνονται για χρήση σε μωρά από 6 μηνών.

Το προφίλ ασφαλείας σχετικά με την τοξικότητα του ελαίου λεμονοευκαλύπτου του mfree ξεπερνάει τη βασική έκθεση ασφαλείας οξείας τοξικότητας και παρουσιάζει ακόμη θετικότερα χαρακτηριστικά. Για παράδειγμα, δεν έχει φωτοτοξική ισχύ, δεν είναι μεταλλαξιογόνο, περνάει το τεστ εκτροπής χρωμοσωμάτων και είναι αρνητικό για πρόκληση μεταλλάξεων σε κύτταρα λεμφώματος. Σε μακράς διάρκειας χρόνιες μελέτες, αποδεικνύεται ότι δεν μπορεί να αναπτύξει δυσμενείς αναπαραγωγικές ή δερματικές επιδράσεις.

Φιλικό προς το Περιβάλλον

Εκτός από τις πολλές τοξικολογικές μελέτες που έχουν γίνει για τη διασφάλιση της ασφάλειας των προϊόντων για τους καταναλωτές, έχουν πραγματοποιηθεί επίσης περιβαλλοντικές έρευνες για να διασφαλισθεί ότι τα προϊόντα με το έλαιο λεμονοευκαλύπτου δεν είναι επιβλαβή για το περιβάλλον. Αυτές οι έρευνες έχουν αποδείξει ότι το έλαιο λεμονοευκαλύπτου είναι γρήγορα βιοδιασπώμενο καθώς προέρχεται από τη φύση, οπότε δεν αυξάνει σε δυνητικά επιβλαβή επίπεδα τα εδάφη και τα ύδατα με επικίνδυνες ουσίες, σε αντίθεση με πολλές συνθετικές εναλλακτικές λύσεις όπως το DEET. Επιπλέον, δεν είναι τοξικό για τα πουλιά, τις μέλισσες και άλλα έντομα ευεργετικά για το περιβάλλον.

Βιώσιμη, ηθική παραγωγή

Η παραγωγή του αιθέριου ελαίου λεμονοευκαλύπτου του mfree είναι μια εγγενώς «πράσινη» διαδικασία, καθώς η υγεία και η ζωτικότητα του εδάφους και των δέντρων παίζουν σημαντικό ρόλο στην ποιότητα του παραγόμενου ελαίου.

Για την εξαγωγή του ελαίου χρησιμοποιείται απόσταξη με ατμό, μια παλιά διαδικασία κατά την οποία χρησιμοποιούνται μόνο τα φύλλα και τα κλαδιά των δέντρων, χωρίς να κοπεί ολόκληρο το δέντρο. Αυτά τα δέντρα συνεχίζουν να μεγαλώνουν και να αυτοσυντηρούνται χρησιμοποιώντας περισσότερο διοξείδιο του άνθρακα και παράγοντας περισσότερο οξυγόνο προς όφελος του ευρύτερου περιβάλλοντος.

Τα δέντρα λεμονοευκαλύπτου καλλιεργούνται σε μικρές φυτείες. Φυτεύονται και φροντίζονται με το χέρι από τοπικούς εργάτες. Για την καλλιέργεια τους δε χρησιμοποιούνται συνθετικά λιπάσματα. Το έδαφος απλώς φροντίζεται με ασβέστη κατά τη φύτευση και στη συνέχεια κάθε δύο χρόνια για να διασφαλιστεί ότι παρέχει τις καλύτερες δυνατές συνθήκες ανάπτυξης.

Τα απορρίμματα φύλλων από τη διαδικασία απόσταξης χρησιμοποιούνται για τη βελτίωση του εδάφους και τη διατήρηση της υγρασίας. Τα ζιζάνια ελέγχονται συχνά με την εκτροφή βοοειδών στη φυτεία – η οποία λιπαίνει επίσης το έδαφος. Τα δέντρα και το έλαιο δεν είναι γενετικά τροποποιημένα.

Τα φύλλα και τα κλαδιά συλλέγονται με το χέρι από τα δέντρα από ομάδες τοπικών εργαζομένων. Τα κλαδιά κόβονται επιλεκτικά από κάθε δέντρο κατά τη διάρκεια της συγκομιδής έτσι ώστε τα δέντρα να μπορούν να συνεχίσουν να μεγαλώνουν και να παράγουν νέα φύλλα για πολλά χρόνια.

Μετά τη συγκομιδή των κλαδιών, τα μικρότερα κλαδιά που περιέχουν φύλλα κόβονται. Τα φύλλα και τα μικρά κλαδιά αποστάζονται με ατμό για την παραγωγή ελαίου λεμονοευκαλύπτου. Το πλήθος των συγκομιδών κάθε χρόνο προσαρμόζεται έτσι ώστε να διασφαλιστεί η συνεχής υγεία των δέντρων.

Μία ή δύο φορές κατά τη διάρκεια ζωής κάθε δέντρου, το δέντρο θα κλαδευτεί και ο κορμός του θα αφεθεί στο έδαφος να αναγεννηθεί. Στο τέλος της ζωής του θα κοπεί και θα φυτευτεί μια νέα σειρά δέντρων δίπλα. Τα δέντρα που κόβονται χρησιμοποιούνται ως καύσιμο στη φυτεία.

Τα φύλλα τοποθετούνται σε ένα μεγάλο δοχείο, συμπιέζονται και στη συνέχεια το δοχείο σφραγίζεται. Ο ατμός διαπερνά το δοχείο για να αποσταχθεί το έλαιο από τα φύλλα. Καθώς ο ατμός ψύχει το δοχείο, το νερό και το λάδι διαχωρίζονται και το λάδι συγκεντρώνεται σε δοχεία.

Τα οργανικά απορρίμματα ( φύλλα ή/και κλαδιά) γίνονται κομπόστ και χρησιμοποιούνται ως φυσικό λίπασμα για τη συντήρηση του εδάφους όπως επίσης και σαν καύσιμο για την πυροδότηση του λέβητα που παράγει ατμό. Έτσι, δεν απαιτείται κάποιο άλλο καύσιμο για τη λειτουργία του λέβητα και η επιπλέον ενέργεια που μπορεί να παραχθεί από τη διαδικασία μπορεί να χρησιμοποιηθεί για τη λειτουργία άλλου εξοπλισμού στη φυτεία.

Scroll to Top